Auteur Topic: Struikelen over Krishnamurti en Advaita?  (gelezen 33 keer)

Writer

  • Writer
  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Berichten: 55
  • 'Het buitengewone, ligt in het gewone.'
    • Bekijk profiel
    • Naga Meditatie
Struikelen over Krishnamurti en Advaita?
« Gepost op: november 10, 2021, 10:28:00 am »
..Wat is nieuw?
Boeddhistische meditatie is door de eeuwen heen er niet beter op geworden, wat je misschien wel zou denken. Net zoals met de boodschap van Jezus over goddelijke liefde, er ook niet echt beter op is geworden.
Vorige eeuw deed hierover al Jiddu Krishnamurti (1895 – 1986) een kritisch muntje in het zakje, nietwaar? Hij bracht zijn boodschap over meditatie, zonder poespas. En zonder daarbij leerlingen te willen hebben of een autoriteit te willen zijn. Zijn boodschap van keuzeloos gewaarzijn sloeg aan maar werd deze ook echt begrepen?
Bij het einde van zijn leven, zei hij namelijk niet op een overtuigende manier dat iemand hem had begrepen. Er hadden zich geen verlichte mensen om hem geschaard. Terwijl vijfentwintighonderd jaar eerder de Boeddha (waar K zich sterk mee verbonden voelde) veel meer succes had: dat mensen hem wel hadden begrepen, deze mensen werden arhats genoemd.
Maar wat later… mensen blijken liever de waarheid te willen organiseren dan de waarheid te volgen en te begrijpen. Zo kwamen de beelden en de tempels…. En de enorme kerken…
Goed, het is thans de eenentwintigste eeuw, nietwaar? Alweer een tijdje verder!...
Wat miste Krishnamurti in of bij zijn zo’n heldere boodschap over gewaarzijn? Wat ook de kern was (en is) van de dharma van de Boeddha!
K zei dat de Waarheid een land zonder paden is. Maar daarentegen bracht de Boeddha het achtvoudige pad, toch?!
Bij simpelweg jezelf gewaarzijn, zelfobservatie, direct zonder poespas, kun je ook makkelijk in je hoofd terecht komen, als je de geestelijke leegte mist die K van nature bleek te hebben (volgens eigen zeggen). De hele dag direct jezelf observeren in alle vrijheid, kan leiden tot het idee dat je jezelf direct aan het observeren bent. Denken dat je gewaarzijn zelf bent. Zoals advaita-liefhebbers graag zeggen, bewustzijn zelf te zijn!
Ik heb bemerkt bij beide partijen hoe makkelijk dat juist tot een bepaalde valkuil kan zijn, helaas met alle gevolgen van dien.
Daarom denk ik dan ook, dat er niemand was die K echt begrepen had!
Het is mooi om de boodschap te verkondigen van, vrijheid gaat aan vrijheid vooraf maar met welk resultaat?
Miste K een methode, een weg?
Ik denk het wel. Niet dat zijn boodschap van observatie (keuzeloos gewaarzijn) niet waar was of is maar dat vele van ons nu eenmaal die geestelijke leegte missen, die van nature wel bij K al aanwezig was sinds zijn jeugd.
We denken graag en misschien ook teveel, nietwaar? We lezen bijvoorbeeld boeken van Krishnamurti en/of advaita en denken het dan meteen helemaal te hebben begrepen!
Ik ontdekte voor mezelf in 2017 het ‘kijken naar jezelf’, het volledig zintuiglijk gewaarzijn. Het bracht mijn geest keer op keer in balans, als ik teveel in mijn hoofd kwam: want de geest jaagt graag zijn eigen schepping achterna… Deze geest laat zich niet zomaar tot rust brengen, omdat deze geest verbonden is met gedachten, gevoelens en verlangens. Puur en alleen door de aandacht direct te verleggen naar wat je feitelijk, zintuiglijk hier en nu ervaart, lukt dat echter wel. Maar dan hoort je overgave aan wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft echt volledig te zijn: dat de waarnemer het waargenomene is. Je zult dan spontaan bemerken dat er vervolgens meer ruimte zal ontstaan binnen eigen geest en lichaam, noem dat gerust gewaarzijn of bewustzijn zelf. Als deze dan steeds meer wordt gerealiseerd, als het Ware, zal er een moment zijn dat we volledig kunnen gaan voor keuzeloos gewaarzijn of observatie! Dan kan de eerste stap tevens de laatste zijn. En zal er sprake zijn van balans, want iedere keer dat we dan toch in ons hoofd terecht komen en ons leven pijnlijk wordt, is het trainen van zintuiglijk gewaarzijn het waarachtige pad. 😊 Niet om je weg te houden van direct gewaarzijn maar juist als gezonde ondersteuning, die K in mijn ogen mist binnen zijn leringen!
Ja, het gaat nog altijd om gewaarzijn of bewustzijn zelf maar je kunt dat als een of ander nieuw concept gaan beleven en wat dan? Ja, terug met de beide benen op de steentjes, zogezegd! Want in je hoofd het concept onderkennen en beredeneren, zal je niet echt helpen!
Hoe prachtig een bepaalde lering ook in elkaar mogen steken. In mijn ogen blijft en is het lichaam de rots in de branding. De ware spiegel van bewustzijn zelf.

Meer info: https://nagameditatie.nl
Lees ook het gratis e-book: https://nagameditatie.nl/gratis-ebook/
Of koop de paperback: https://nagameditatie.nl/paperback/
'Het buitengewone, ligt in het gewone.'